Home Fejetony
2018
Chci si
stáhnout román
Podmínky Vyhodnocení
2018
Kontakt Naše
spisovatelky
Finále
2013 - 2018
Archív fejetonů
2013 - 2018

Archív - soutěžní příspěvek

Ročník: 2013, Kolo: podzimní, Téma: Móda, nákupy, záliby

S radostí a láskou

Michaela Přibová, věk: 55 let

Záliby a koníčky, jak se dají spojit a jakou radost přináší. Vaření a literatura - jsou slučitelné? Dvě zdánlivě si odporující záliby.

S radostí a s láskou

Milé čtenářky a milí čtenáři, chtěla bych se s vámi podělit o radost ze svého koníčka. Troufám si říct přímo koně. A hned dva. Již jsme spolu dlouho, oba už máme lecos za sebou, ale je nám spolu dobře. Dokonce mohu říct, když je mi smutno, vždycky přicválá a spolu projedeme voňavým odpolednem a k večeru se spolu těšíme ze svých výsledků.
A teď je načase je odhalit. Mé záliby neboli mé koníčky. Tím je literatura a vaření
s pečením. Prostě výroba něčeho dobrého, chutného, oku lahodícího. Už naše babičky říkávaly, kde se dobře vaří, tam se dobře daří. Jak vařit? Mým koníčkem je nejen vaření a pečeni, jak už jsem prozradila, ale také si ráda přečtu i kuchařskou knihu. Kolik já jich už doma mám. Kolik jsem jich přečetla.
Vzpomínám na tu úplně první. Je už chudák úplně rozpadlá. Jen stěží drží při sobě, hřbet a stránky ohnuté, no prostě čas na ní zapracoval. Až dosloužila. Ale sloužila moc dobře. Jako opravdu první knížka do školy života. Jako slabikář. Tak se i jmenovala. Napsaly ji dvě velké dámy kuchařského umění. Joza Břízová a Maryna Klimentová. Kniha měla stejně jako slabikář uvést do prvních krůčků při vaření. Recepty pro dvě osoby. Pro začínající rodinu.
Jako zkušenější kuchařka jsem před lety přešla na další knihu, a to Vaříme  zdravě, chutně a hospodárně. Hned na tři způsoby. Za prvné zdravě. Dnes se to kuchařkami se zdravou výživou jen hemží.  Vařit chutně – to by mělo být cílem každé kuchařky. A také si nikdo nekoupí kuchařku nechutných pokrmů, že? A žádná žena ani muž nepřistoupí ke sporáku, aby uvařil nechutný oběd, že? A hospodárně? No to už nás většinu lidí naučila doba. Jak se tak říká, žij jak kapsa stačí. V ruce držím dávno vyšlou knihu Vaříme vtipně. Hned v úvodu čtu: Co má dělat vtip v kuchyni? Vždyť doposud se pokládala za dobrou kuchařku ta, která uměla s pečlivostí připravovat pokrmy podle tradičních zvyklostí.
No, nebylo by špatné vaření v rodině, když se všichni sejdou v kuchyni, jeden krájí, druhý připravuje na pánvi olej ke smažení a třetí vypráví vtipy. To by se všichni členové rodiny zasmáli a pobavili. A taky dobře najedli. A co když kuchařka bude krájet cibuli a přitom plakat? To ani vtip nepomůže.
Ale vařit vtipně podle autorky kuchařské knihy znamenalo vtipně kombinovat jídla, zařazovat pokrmy s chutěmi méně obvyklými. Vtip je v tom si hrát. Zapojit fantazii, tvořivost zapnout na plné oprátky. 
Ale představte si, milé čtenářky, že jsem našla kuchařské recepty a vtipy, anekdoty a vyprávění dohromady. Jmenuje se Šoulet a jiné básně aneb Židovská kuchařka. Kniha se snaží obeznámit čtenářky s recepty židovské kuchyně, ale také nabízí zamyšlení se nad vyprávěním židovských spisovatelů. A já si neodpustím anekdotu, kterou vypráví Max Brod o svém příteli Franzi Kafkovi. Přišel jednou do místnosti, zrovna když jsem jedl chléb s máslem. Jak jen můžete polykat ten tuk, pravil Franz, nejlepší potravina je citrón.   
Beru do ruky další kuchařku. Vaříme rychle. Nejrychlejší recepty – hrníčková kuchařka. V tom je přece také vtip. Recepty lehké a jednoduché k zapamatování. A navíc dobré. Řeknu vám jeden recept, co jsem před mnoha lety dostala od kolegyně. Je také hrníčkový, ale tenkrát ještě žádná hrníčková kuchařka nevyšla. Tak tedy: hrníček hladké mouky, hrníček moučkového cukru, hrníček ořechů, půl hrníčku oleje, dvě až tři vejce a prášek do pečiva. Vše smíchejte a máte výbornou bábovku. Jen to zkuste a uvidíte.   
Kdysi jsem četla o ženě, která měla koníček vypisovat recepty z klasické literatury a představte si, že je vyzkoušela a byly i chutné.
Mám před sebou na stole další kuchařku. A to Krkonošskou kuchařku. Pan Jiří Marhoul dvanáct let putoval na vandru po Krkonoších a sbíral poklady. Tedy recepty dávno zapomenuté, které existovaly jen v ústním podání nebo v kronikách muzeích. A s krátkým popisem je předkládá. A jaké zajímavé názvy nabízí: Brdlajs, Rozcuchaná nevěsta, Trouboválky. 
Paní Magdalena Dobromila Rettigová je nám známa více jako kuchařka. Tato korpulentní dáma nejdříve psala básně, později se věnovala Domácí kuchařce. Ne všemi byla kladně přijata. Václav Bolemír Nebeský o ní napsal, že je vidět, že autorka stárne, dřív psala básně, teď píše o teletině. Kuchařské knížky po M.D.Rettigové se ovšem dochovaly podnes. 
Vidíte, milé čtenářky, jak se dají krásně spojit tyto dvě záliby, při kterých tělo i duch se nasytí. Tak tedy chvála všem kuchařkám, které vaří vtipně, hospodárně, zdravě, či úsporně a tvořivě, vynalézavě a bůhví jak ještě. A samozřejmě s láskou. Ta je taky moc důležitá. Vždyť to znáte, láska prochází žaludkem, že? 
               


freeSATcz

Satelitní televize bez kompromisů, zábava pro celou rodinu, více než 70 programů

Prémiový balíček HBO MaxPak

6 kanálů za super cenu

Právě probíhá zimní kolo soutěže! Ročník 2018, 1.10. až 31.12.

Další nejnovější soutěžní fejetony čekající na Vaše hlasy!

Téma: Erotika

Erotické prádlo aneb přece nebudeš TAKOVÁ

Lucie Jeřábková, věk: 48 let

Přečíst

Každá z nás někdy touží po erotickém prádle, chceme překvapit svého partnera a zvednout si vlastní sebevědomí. Někdy se nám to povede,...

Téma: Zaměstnání

Vždy perfektně upravená

Lenka Staníčková, věk: 27 let

Přečíst

Šaty dělaj člověka. Upravená, neupravená, oblečená, neoblečená. O tom, co se Vám může přihodit v práci a jak se některé věci můžou...

Téma: Kamarádky

Zlatá česká klasika

Lenka Staníčková, věk: 27 let

Přečíst

O tom jak může vypadat klasická česká dovolená s přáteli na kolech. Šumava projetá křížem krážem, ušlapané nožičky a otlačený...

... všechny soutěžní fejetony

Home | Soutežní příspěvky | Chci si stáhnout román | Pravidla literární soutěže | Napsali nám | Vyhodnocení | Kontakt

© 2012 Global Publishing